Ayurveda recept

Här kommer våra favorit recept inom Ayurveda matlagning.

Mung Dhal med grönsaker

(2 personer)
Du behöver:

• 1 dl mung dhal (mungbönor, delade,)
• 4 dl vatten
• 1/2 dl kopp tärnade morötter
• 1/4 dl tärnade palsternackor
• 1/ 4 dl tärnade vita daikon
• 1/2 dl tärnade sparris (toppar och stjälkar )
• 1 / 4 tsk mald gurkmeja
• 1 tsk kummin frön, hela
• 1/2 tsk finhackad färsk ingefära
• 1 tsk mald koriander
• 1/4 tsk mald svartpeppar
• 1 tsk hackad färsk koriander
• 1-2 msk ghee
•  salt efter smak

Skölj de delade mungbönorna och koka tillsammans med vatten, morot, palsternacka, sparris, daikon och gurkmeja. Koka till krämig dhal. Rör om då och då och ta bort skum som bildas på toppen.Tillsätt salt, svartpeppar och ingefära.


Värm ghee och stek tillsamans med spiskummin och rör om en kort stund för att frigöra doft och smak. Sänk värmen till medium, tillsätt mald koriander och sparris toppar, rör om i 2 minuter och ta bort från värmen.
Häll ghee-krydda blandningen över dhal. Rör om.

Garnera med koriander och serveras varm.

Gurk Raita

(2 personer)
Du behöver:

• 1 / 2 kopp färsk yoghurt
• 1 / 2 kopp riven gurka
• 1 krm svartpeppar
• salt (valfritt)
• 1 tsk finhackad färsk koriander

Vispa yoghurt till en jämn smet..
Tillsätt de andra ingredienserna.
Njut kall eller i rumstempererad.


Quinoa med ärter & mandel

Du behöver:

• 1 / 2 kopp quinoa
• 1 kopp vatten
• 1 / 2 kopp gröna ärter
• 1 / 4 kopp skalade mandelspån
• salt (valfritt)
• 1 tsk ghee (frivilligt)


Skölj quinoa noggrant och låt ”droppa av” från vattnet.
Värm/Stek quinoan 
utan olja/ghee, torka i ca 5 minuter under ständig omrörning.
Tillsätt vatten, rör om och koka upp. Minska värmen och stek i ca 10 minuter.
Tillsätt gröna ärtor och mandel och stek i ytterligare 5 minuter.
Rör i ev. salt och ghee.
Njut varm.

Kål sallad, 6 – 8 pers

En fin, ljus sallad
Ingredienser:

• ¼ vitkålshuvud, strimlad
• 1 tsk citron/ lime juice
• 3 – 4 msk jordnöt pulver
• 1 msk olja
• ½ – 1 tsk salt
• ¼ tsk Senapsfrö
• 1 msk färsk koriander till garnering


beskrivning:
Hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt senapsfrön. När fröna poppar, tillsätt kålen. Ställ åt sidan. Blanda i salt, limejuice och jordnötts pulver. + en sked oljan, tillsätts i blandningen.
Garnera med koriander.

Spicy Buttermilk 6 personer

Denna dryck är uppfriskande och energigivande.
Ingredienser:

• 4 koppar butter milk
• ⅛ tsk färsk ingefära, riven
• 1 tsk salt
:  1 tsk  kummin mald
• 1 msk koriander, hackad


beskrivning:
Kombinera alla ingredienser och servera kall i glas.
Tillagningstid: 7-10 minuter

Ghee  6 personer
De mest populära och renaste formen av fett som rekommenderas i Ayurveda. Det stimulerar matsmältningen och stärker immunförsvaret.
Ingredienser: 2 dl  osaltat smör

beskrivning:
Sjud smör i en kastrull på medelhög värme i ca 10-15 minuter. Du kan nu se ”mjölk substansen” börjar bli brun i botten. Den genomskinliga vätska som ökar till början är ghee. Sila ghee genom en cheese cloth eller silen ned i en tjock glasburk och förvara i rumstemperatur. Förvaras ej kallt. Använd 1 tsk ghee med ris, pasta eller bröd.

Broccoli Potatis Soppa

Ingredienser:
 
10 st små buketter Broccoli
2 st Potatis.
Salt enligt smak
Svartpeppar enligt smak
Kanel enligt smak
 
beskrivning 
• Ångkoka  broccoli och potatis separat
• Mixa dem i mixern till puré form
• Koka upp vatten med salt, svartpeppar och kanel
• Koka allt tillsammans i 5 minuter och servera.

SPENAT sallad


Ingredienser:
1 dl Spenat
¼ kopp  Gurka
¼  kopp  Valnötter
1 citron Citronsaft
½ tsk Svartpeppear
½ tsk Ingefärs- pasta
Salt enligt smak
 

• Finhacka spenat och tomater
• Krossa valnöt grovt.
• Blanda alla ovanstående ingredienser

GRÖN sallad

Ingredienser:

3 kopp  Ris
2 koppar färsk koriander
1 kopp Mynta
½ krm, Kanel
3-4 bitar Kryddnejlika
Salt enligt smak
1 Kokosnöt
300 grm grön ärtor

Beskrivning:

• Koka ris.
• Ångkoka gröna ärter.
• Mixa mynta, färsk koriander, kanel, kryddnejlika och kokosnöt till en ”pasta”
• Blanda samman ordentligt i en stekpanna och värm.

Läs mer om: Ayurveda