Ayurveda

Ayurveda är en filosofi som handlar om bevarandet av en hälsosam livsstil och är den äldsta kända medicinska system. Dess ursprung ligger i Indien och går tillbaka 5000 år. Det första skriftliga dokumentation som man har funnit är 3000 år gamla och skrivna på palmblad.
Ordet Ayurveda härstammar från det mycket gamla och traditionella indiska språket “sanskrit”. “Ayus” betyder liv eller livslängd, “Veda” betyder vishet, kunskap och vetenskap. 

Det vanligaste Ayurveda är översatt som Science of Life.
Numera är Ayurveda ofta reduceras till ett medicinskt system som behandlar förebyggande och läkning av sjukdomar. Men det är snarare en filosofi, som lär ut hur man leva ett hälsosamt liv där kroppen är sinnet och hjärtat balanserar.

Ayurveda menar att människokroppen är en direkt kopia av universum. Det är den miniatyr av naturen. De fem byggstenarna i naturen kallas element ether, luft, eld, vatten och jord. Rymden är den första och mest grundläggande av alla element. Alla dessa element är representerade i människan som tre livskrafter eller karaktärer eller energier som kallas Vata, Pitta och Kapha. Dessa tre karaktärer styr alla fysiologiska och psykologiska processer i levande varelser.

Precis som dessa tre biologiska krafter Vata, Pitta och Kapha bestämer vår fysiska hälsa, vår mentala och andliga hälsa styrs av tre psykiska krafter kallas Tamas eller tröghet, Rajas eller aktivitet och Satva som rajas balans och tamas. Ayurveda är alltså en holistisk vetenskaplig vård som lär oss att balansera dessa energier för att uppnå optimal hälsa och välbefinnande.

Egenskapen AV VARJE konstitution.

VATA har ether och luft

PITA har eld och vatten
Kapha har vatten och jord

VATA


Det är ett sanskrit ord, vilket innebär rörelse. Vata är ansvarig för alla rörelser i kropp och själ, förflyttning av luft till och från lungorna, blodflödet genom cirkulationssystemet, näringsämnen med matsmältning och tankar genom sinnet. Vata främjar en hälsosam balans mellan tankar och känslor och ger upphov till kreativitet, aktivitet och tydlig förståelse. Den reglerar främst nervsystemet. I sitt normala tillstånd ger den med entusiasm, reglerar alla verksamheter av kropp, själ och tal, väl fungerande sinnesorganens och initierar och verkställer uppmanar av urin och avföring.

När Vata är obalanserad kännetecknas det med avmagring, svart missfärgning, önskan om heta saker, darrningar, svullnad av buken, förstoppning, nedsatt styrka, förlust av sömn och sensoriska funktioner, irrelevant tal och yrsel, allmän smärta, viktnedgång, förstoppning, flatulens, hicka, rapningar, torr eller sprucken läppar, muntorrhet, torra ögon, knäcka leder, stelhet, rigiditet, etc

Kännetecken för en Vata- kroppstyp är dålig kroppsbyggnad, varken för lång eller för kort, huden torr och sprucken, torrt och lockigt hår, framträdande ådror på kroppen, går snabbt, låg röst, snabbt tal, avbryts, ogillar kallt och blåsigt väder, äta mindre, sover mindre, önskar sött, surt, salt och varm mat, har låg styrka, mindre immunitet och drabbas ofta av förstoppning, migrän och andra nervsystemet.

De är väldigt entusiastiska i början av varje affär, men få svårt att avsluta, de greppar snabbt saker men glömmer lätt pg a sitt svaga minne, är mycket pratsam, vacklar när det gäller vänskap, mod, minne och tänkande, de är ateister, söker nöje, önskar musik och humor, konstnärliga och kreativa med bra fantasi, sexuellt de mest aktiva, rädda, oroande och orolig, svårt att hantera stress.

PITTA


Pitta bär innebörden av det som smälter. Det anses vara den ”eld” i kroppen. Kroppstemperatur beror på Pitta. All matsmältning och metaboliska funktioner i kroppen beror på Pitta. De innebär den kroppstemperatur, vision, produktion av hunger, törst, aptit, bra hy, intelligens, huden lyster och ger färg till blodet. Dessutom styrs vår förmåga att smälta idéer och intryck. Det stimulerar intellektet och skapar beslutsamhet.

När Pitta är obalanserad kännetecknas det genom gulfärgad avföring, urin, ögon och hud. Överskott på hunger och törst, känsla av sveda och mycket lite sömn.
Pitta författning karosstyp är måttlig kroppsbyggnad, medium styrka, kroppen varm, har glesa hår, som i förtid blir grått, flintskallighet är vanligt, rynkor, svårt för varmt väder, ogillar solljus, svettas mycket, har utmärkt aptit, lider av törst , ögonen blir röda enkelt, önskar mat som är söt, sammandragande, bitter och kall mat, mindre sexualdrift, vanligtvis lider av hudsjukdomar, infektioner etc.

Mycket intelligent, kort stubin, modig, orädd, argumenterande, försöker bevisa sin punkt, aldrig accepterar nederlag, mycket tillgiven till anhöriga, svartsjuk, rädd för obehag, kan komma överens med katt som sitt husdjur.

KAPHA


Kapha föds ur vatten. I brutto känsla strukturen av kroppen beror på kapha. Den håller saker tillsammans. Det ger struktur till allt från en enskild cell eller atom till det muskuloskeletära. Det ger både fysiska och psykiska styrka, stabilitet och uthållighet. Det skänker fasthet i lederna, tillräcklig fukt och smörjning till lederna, till kapacitet hålla inne eller motstå känslor, stam etc. Den reglerar immunitet och motståndskraft mot sjukdomar och sexuell potens. Kapha förmedlar sinne kropp ande stabilitet och motstånd. Den styr anabolism, nybildningen av celler och vävnader som ständigt förstörs och återskapas.

En obalanserad Kapha ger svaghet i mag-verksamhet, salivavsöndring, trötthet och tyngdkänsla, andnöd, hosta och överskott på sömn.
Bra kroppsbyggnad, mjuk karaktär som månen, tjockt hår, stadig gång, mycket mindre fysiskt obehag, har god sömn, besväras ej av hunger, törst och värme, konsumera livsmedel som är skarp, bitter, sammandragande, varm och torr och mindre på kvantitet och fortfarande stark, har mycket god immunitet,
Utrustad med intelligens, rätt inställning och uppriktighet, har gott minne, uthållighet, ödmjukhet, gråter sällan, sällan girig, förlåtande och glömsk karaktär, bli sårad lätt men vill inte uttrycka eller reagera, kan hantera stress mycket bra, sällan arg, alltid glad och munter.

TIPS För att balansera VATA

 • Massage med sesamolja
 • Konsumera varm lagad mat och mindre av rå mat
 • Förmån tung mat med söt syrlig och salt smak
 • Undvik ljus, kyla, skarp, bitter och sammandragande mat
 • Undvik fasta
 • Avstå från överdrivet kroppslig träning.

TIPS För att balansera PITA
Undvik kryddstark och fet mat.   Begränsa sur, skarp och salt mat   Ghee eller skirat smör är det bästa att balansera Pitta   Öva pranayama, yoga och meditation

TIPS För att balansera KAPHA

 • Motionera regelbundet
 • Undvik tunga måltider
 • Förmån skarp, bitter, sammandragande, ljus,
 • Försök att vara i varmt och torrt vädtorr och varm mat
 • Minska tung, oljig, kallt, sött, surt och salt mat
 • Undvik överskott sömn
 • Undvik frysta desserter och mjölkprodukterer.

Ta reda på Din konstitution
Det fastställs vid födseln, och det är detsamma i hela livslängd. Det är allmänt på 7 slag om det finns hundratals av subtila variationer.

 • Vata typ
 • Pitta typ
 • Kapha typ
 • Vata-pitta typ
 • Vata-kapha typ
 • Pitta-kapha typ
 • Vata-pitta-kapha typ