Navelchakrat – även kallat sakralchakra

Vi har nu bekräftat vårt behov att överleva och går vidare till nästa; njutning. Vi måste lära oss att öppna upp oss och njuta av livet. Njutning hittar vi via alla våra sinnen, vi ser en solnedgång, smakar en måltid, lyssnar på musik och känner beröring.

 

Där baschakrats jord är solidt kan navelchakrats vatten forma om och förändra.  Genom förändring börjar vårt medvetande att utvidgas. Utan vatten växer inte trädet, hur starka rötterna än må vara. Våra kroppar är är formade av ben och muskler men inom oss flödar våra känslor och begär, våra önskningar och behov.

 

Här är det nu dags att vi börjar forma vårat ego, vårat jag.  Detta charka har att göra med starka känslor och sexualitet och vi måste veta hur vi ställer oss till saker och vad som är passande för just vårt jag.

 

För att öppna upp oss för våran känslighet måste vi först komma i kontakt med  vad vi känner, vakna upp och bli medvetande.

Sitter ungefär tre fingrar under naveln. Dess egenskaper har med glädje, instinktiv kärlek, sexualitet. Chakrat ger oss möjlighet att uppleva andra människors känslor, stämningslägen och hjälpbehov. Dess färg är orange och dess känsla är fysisk kärlek

Indiskt namn: Svadisthana
Läge: Alldeles ovanför blygdbenet
Färg: Orange
Funktion: Sexualitet, lust, glädje, relationer och kreativitet Kroppsdel Bäcken, tarmar, njurar, blåsa, könsorgan, livmoder och blindtarm
Körtel: Könskörtlar (testiklar och äggstockar – se nedan text) Sinne Smak
Element: Vatten
Djur: Krokodil
Siffra: 6
Fysiska obalanser: Gynekologiska problem, potensproblem och urinvägsbesvär, Kroniska ländryggsproblem, ischias, smärta i bäcken och ländrygg.
Musik Sensuell, smekande musik. Traditionell magdans t.ex. har kraft att lösgöra 2:a chakrats energier .
Kontrollerar: Könsorganen, tjocktarm, nedre ryggkotor, bäcken, blindtarm, blåsa, höfter.

Psykologiska aspekter: Skuld, pengar, sex, makt och kontroll, kreativitet, moral och ärlighet, relationer, Rädsla, kamp

Navelchakrat (Sexualchakrat)

Sexualchakrat står för att skapa, för lust, glädje, spontanitet, kreativitet, relationer och sexualitet. Här finns begär, passion, rörelse och förändring.

Chakrat påverkar vätskeflödet i kroppen, alla kroppsvätskor: Blodomlopp, urinproduktion, lymfflöde, menstruationsflöde och produktion av sädesvätska.

Med balans i detta chakra är du i kontakt med sinnesro, skaparglädje och njutning i ditt liv och det du gör, gör du med lust och glädje. När detta chakra är i obalans är vi på grund av bristande känslomässigt stöd under puberteten emotionellt beroende och styrs av plikt, vanor, rigida emotioner och andras förväntningar.

Andra yttringar är brist på självkänsla, slöhet, lättja, för lite sexuell energi, aggressivitet, rastlöshet eller en mycket våldsam sexualitet.

Körtlarna som hör till 2:a chakrat är testiklarna hos mannen och äggstockarna hos kvinnan.

Testiklarna utsöndrar det manliga könshormonet testosteron. Det är här spermabildningen äger rum.

Kvinnans äggstockar producerar östrogen, det hormon som förvandlar henne från flicka till kvinna. Äggstockarna innehåller från början ungefär 400.000 ägganlag, s.k. urägg. Av dessa mognar ungefär 400 under kvinnans liv. Ägg som varje månad från puberteten i samband med ägglossningen vandrar iväg mot livmodern för att bli befruktade alternativ avstötas i samband med menstruation.

Nästa chakra: Solar Lexus Chakra

Sakralchakra övningar

Kundaliniyogaövningar som balanserar sexualchakrat: Sat Kriya, Grodan, Kamelen, Kobran, Fjärilen, Bågskytten och Maha Mudra.