Vad är mindfulness och varför är det så viktigt?

Ordet mindfulness kommer från ordet “mindfulness” som har definierats som att uppmärksamma nuets upplevelser med en lugn och icke-dömande attityd.

Det betyder att man måste vara medveten om vad som händer för att vara medveten. För att göra detta måste man meditera och utöva mindfulness-meditation. När du väl börjar utöva mindfulness-meditation kommer du att märka att ditt sinne är tystare än tidigare och att du kan leva i nuet – oavsett hur illa situationen kan vara.

Mindfulness är ett tillstånd av medvetenhet och uppmärksamhet. Det är processen att föra ens uppmärksamhet, i nuet, till de förnimmelser, tankar eller känslor som händer i ens kropp. Hur fungerar mindfulness egentligen? Sanningen är att mindfulness kan utövas på många olika sätt. Vissa människor väljer att utöva mindfulness genom meditation medan andra människor gör det genom mindful eating eller andra mindfulnessövningar. En sak som de alla har gemensamt är tanken på att vara närvarande och fullt medveten just i detta ögonblick.

Hur fungerar en minfulness meditation?

Det finns otroligt många sätt att utöva en mindfulness meditation. Om det är första gången du testar så rekommenderar vi att du gör en guidad meditation.

Sök på Youtube efter “Mindfulness meditation” så kommer du hitta flera bra kandidater.

Medveten meditation och hur du når dina mål med meditation

Om du inte medvetet sätter upp ett mål, kommer ditt undermedvetna att arbeta för att sabotera dina framsteg.

Det är viktigt att vara medveten om hur våra tankar och ord påverkar inte bara oss själva, utan de omkring oss. Vi måste alltid arbeta med att vara så snälla som möjligt mot oss själva och de omkring oss.

För att nå våra mål måste vi aktivt arbeta med dem genom att agera som om de redan har uppnåtts. Vi har makten att förändra våra liv genom att förändra hur vi tänker om dem. Meditation kan hjälpa oss att göra det genom att lära oss hur vi ska vara uppmärksamma och vara närvarande i nuet.

Hur man utövar mindfulness utan meditation

Mindfulness är ett intressant koncept. Stavat med stort M, det är det mentala tillståndet att vara medveten om sina tankar, känslor, omgivning etc. Det är också praktiken som går ut på att föra sin uppmärksamhet till nuet och icke-dömande acceptera sina tankar och känslor.

Mindfulness kan också utövas utan meditation. Här är några mindful living-tips som hjälper dig att integrera mindfulness i din livsstil för ett mer balanserat liv:

– Håll dig i nuet så mycket du kan genom att inte fokusera på det förflutna eller framtiden

– Försök att stå upp i 20 minuter varje timme och tänk på dina fötter på marken och hur de känns – gör detta i 10 sekunder varje gång du reser dig upp

Det här är ett trick som jag lärde mig från en sömnvetenskaplig studie som heter jordning. Jordning hjälper till att stanna i nuet och ta tankarna bort från saker.

En studie fann att “att tänka på dina fötter på marken och hur de mår” är ett enkelt sätt att sluta idissla om negativa tankar.

Övning är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du försöker göra en förändring i ditt liv. Det kan vara svårt i början, men att träna 10 sekunder varje timme hjälper dig att bli mer säker på dina mål.