Andningsövningar

Andningsövningar spelar en viktig roll inom yogan, buddhismen och andra österländska livsfilosofier. Där beskrivs andningen som en brygga mellan sinnet (tankarna, hjärnan) och kroppen. Med hjälp av andningen kan sinnet komma till ro och du upplever lycka och tillfredsställelse.

 När du utsätts för fara skickar hjärnan signaler till kroppen som genast mobiliserar med adrenalin, spända muskler, ökad puls och… snabbare andning. Det var toppen när det stod en rytande björn utanför grottan, men rent av skadligt när ”faran” är obetalda räkningar, oförstående chefer, glömda gympapåsar eller morgontrötta barn.  Resultatet blir spända axlar, ryggont, huvudvärk, trötthet, sömnlöshet eller magsår

Problemet är att det räcker att tankarna sysselsätter sig med något ”farligt”, något du oroar dig för, för att signaler ska gå ut till kroppen att göra sig redo för försvar. Är du stressad, orolig och upplever att tankarna far runt i huvudet, innebär det att du går omkring i ständig försvarsberedskap.

När kroppen är i vila, när du är frisk och känner dig lugn och glad andas du långsamt. Är du upprörd, arg eller ledsen blir andningen snabbare. Du andas också snabbare när du är sjuk, när du rör på dig eller oroar dig för något. Genom att bli medveten om din andning och tänka på att andas långsammare och djupare, försvinner känslorna som hänger samman med den snabba andningen. Oro, stress och andra upprörda känslor rinner av dig. När du känner ilskan bubbla upp inom dig: Dra några djupa andetag så lugnar sig både tankarna och känslorna.

Ibland kan ilska vara en sund drivkraft, men låt inte känslan styra ditt agerande. När du med andningens hjälp lugnat ditt sinne, kan du bättre värdera hur du bäst och mest ändamålsenligt ska agera i den uppkomna situationen.

Bli medveten om din andning och låt sinnet kommer till ro. När tankarna slutat fara runt får kroppen vara ifred och vila från de ständiga larmsignalerna från ”huvudkontoret”. Du blir mer avslappnad, klartänkt och full av energi. Låt andningen bli din bästa vän.

När tankarna börjar snurra och jag känner ångesten rinna till, riktar jag uppmärksamheten mot andningen. Andas in – andas ut. Upplev andningen i näsan, lungorna, magen och i hela kroppen. Vips är tankarna tillbaka i det mäktiga nuet! Detsamma gäller när jag kommer på mig själv med att ha parkerat axlarna uppe vid öronen: Slappna av, andas… in – andas…ut.

Andningsövningar snabbtips

Andningsövningar så gör du

Gör du alltid minst tre saker samtidigt och upplever ändå att du inte hinner med? Hjärnan går för högvarv, men du har svårt att koncentrera dig och glömmer ofta bort saker. Känner du igen dig? Mitt bästa råd för att finna lugn mitt i vardagsstressen är lika enkelt som effektivt. Pröva själv och upplev hur du blir piggare och gladare samtidigt som dina tankar blir skarpa och klara.

Några djupa, medvetna andetag gör underverk! Det är enkelt och tar ingen tid alls. Andas ska du ju ändå.

Jag blev frälst av den medvetna andningen när jag väntade och födde mina barn. Då blev jag oerhört medveten om vilken kraft andningen skänker. Den är en gudagåva som lindrar smärta och ger oanad styrka.

Idag använder jag min andning medvetet flera gånger dagligen: för att slippa få raseriutbrott på barnen när de vägrar klä sig på morgonen, när dagis vänligt påminner om att de har stängt följande dag för planering (och hur har de tänkt att jag ska göra med mitt viktiga möte då? Ta med barnen?), när busschauffören skäller ut mig för att jag inte har jämna pengar och när jag svettas i kön på ICA tillsammans med alla andra stressade föräldrar på väg hem klockan fem.

Varsågod. Här får du 3 enkla andningsövningar att pröva själv:

  1. Naturlig andning: Andas in och ut normalt genom näsan. Släpp ned axlarna och försök slappna av i ansiktet., Rikta hela din uppmärksamhet mot andningen: in – ut. Hur låter det? Hur känns det (i bröstet, magen, i huvudet, i hela kroppen)? Den här övningen funkar lika bra att göra 5-10 minuter på bussen, som hemma bekvämt sittande på en stol. Snabbt försvinner stressen och du känner dig mer närvarande och koncentrerad.
  2. Medveten andning: En fördjupning av den naturliga andningen. Låt andetagen fortsätta långt ned i magen. Håll ett ögonblick i det yttersta läget innan du låter luften strömma ut långsamt genom näsan. Föreställ dig hur all stress och alla negativa tankar följer med utandningsluften ut. Den här övningen är bra att göra ”förebyggande” i övningssyfte, men den är också toppen i akuta stresslägen när du känner dig nära ett sammanbrott… eller utbrott.
  3. Hålla andan: Ligg ned på mjukt underlag. Andas naturligt någon minut för att komma till ro. Förebered dig därefter genom att dra ett djupt andetag genom näsan och låt sedan luften strömma långsamt ut genom näsan. Dra sedan in ett riktigt djupt andetag som fyller såväl bröstkorg som buk. Håll andan i det yttersta läget så länge du kan. Slappna av i axlarna och i ansiktet. Håll ut. Du klarar att hålla andan längre än du tror. När du inte kan hålla emot längre låter du luften sakta strömma ut genom näsan. Ta några vanliga andetag och upprepa därefter två gånger. Vila sedan och bli medveten om hur övningen påverkat din kropp och ditt sinne. Den här övningen är bra om du har svårt att somna eller har ont i huvudet.