Hur blir man en häxa

Vad är en häxa?

En häxa är en kvinna eller man som lägger livets pussel för att förstå hur ande och materia hänger ihop så att hon praktiskt kan hjälpa sig själv och andra.

Hon är inte rädd för att möta mörkret inom sig själv och precis som Inanna och Persefone för hon med sig underbara gåvor när hon återvänder från “underjorden”.

En häxa behöver inte tillhöra någon särskild religion, men hon kan göra det om hon vill. Hon är sin egen prästinna. En häxa är medveten om att allt hon ger ut kommer tillbaka trefaldigt till henne själv, både på ont och gott.

13 målsättningar för en häxa:

Hur man blir häxa - Skapa din egen tradition!

När man vaknar upp och inser hur otroligt magiskt livet är kan det mycket väl hända att man försöker vidga vyerna och se över sitt andliga utövande trots sekulär uppfostran och utbildning. Plötsligt är det mycket som firas eller iakttas som känns meningslöst, medan man upptäcker nya högtider som känns mer relevanta eftersom de hör samman med himlakropparnas faser, naturen eller den andliga verklighet man upplever sig vara i harmoni med.

Det första man bör göra är att skaffa en bok där man skriver ner sina tanker och erfarenheter gällande tro och magi. Denna kallas ofta Griomoire (från gammelfranskans ord för spegel) och fungerar som en sorts magisk dagbok, där man samtidigt kan samla material till sin egen “Book of Shadows”, eller Skuggornas bok, som den brukar kalls på svenska. Namnet kommer inte av svart magi, utan av att den är en sorts avtryck eller skugga av något mystiskt som har skett.

Grunden i det egna traditionsskapandet är tron, för det är utifrån den man formar sina böner, formler och ritualer. Därför bör man ägna en lämplig tidsrymd åt att utforska och fastställa vad det är man faktiskt tror. Detta kan ske på olika sätt men jag rekommenderar att du som avslutning på dina efterforskningar skriver ditt eget Credo (trosbekännelse) och fastställer vad du behåller från din religiösa bakgrund, samt vad du vill lägga till. Du behöver inte känna att det du skriver är hugget i sten. Det är tillåtet att ändra sig när man lär sig mer. Gud/innan vill att vi växer, inte att skapar burar av vår tro.

Den andra byggstenen

Den andra byggstenen är det dagliga andliga utövandet. Vill du be varje dag? Meditera? Läsa något särskilt? Tända ett ljus? Arbeta med symboler? Välj några handlingar som fungerar som andlig näring och påminnelse om din sanna natur. Det är tillåtet att experimentera. Om du vill kan du även bestämma vilken/vilka tider på dygnet du skall ägna dig åt detta. Försök att hålla fast vid din rutin ett månvarv innan du avgör om det är något du har nytta av. Fortsätt att skriva i din Grimoire – behåll det som fungerar och kassera resten.

Den tredje byggstenen är iakttagandet av högtider. Här rekommenderar jag att du läser en del för att få tips om när-var-hur.  Kom ihåg att du inte måste fira vare sig esbat eller sabbat för att ha rätten att kalla dig häxa. Som häxa gör man som man själv vill (så länge det inte skadar någon) utan dåligt samvete! På nätet hittar du massor av information om häxsabbatar och andra kuliga högtider att välja bland.

Den fjärde byggstenen är kunskap om örter, färger, stenar, oljor, änglar, féer… Listan kan göras lång. Du vill vara en vis kvinna eller man, eller hur? Då fortsätter du att lära så länge du lever. Denna del av Skuggornas bok kommer förhoppningsvis att vara mycket tjock när du blir äldre.

Den sista byggstenen är magiska formler. De bästa är de du gör själv, men precis som med högtiderna ovan, så skadar det inte att låta sig inspireras av andras erfarenheter. Du kommer säkert snart att hitta favoritsymboler, formuleringar och metoder, men det gäller att öva, öva, öva! Innan du börjar improvisera, skadar det naturligtvis inte att prova färdiga, beprövade metoder och formler. Sådana hittar du i litteraturen och på Internet. Det kan vara förvirrande när man för första gången lär sig hur man t.ex. skapar en magisk, beskyddande cirkel, eftersom det finns så många varianter. Mitt råd är att destillera informationen och bara ta med det allra nödvändigaste när man provar första gången. Man kan alltid bygga på med mer senare. Glöm inte att det viktigaste när det gäller magi är avsikten, allt annat är bara hjälpmedel för koncentrationen. 

Målet är kunskap. En sann häxa vet att hennes magi är äkta och verksam, för den bygger på kunskap. Det är välan därför det finns så få unga, vackra häxor…
© Lisa Lloyd

Årshjulet - En symbol för livets hjul

Häxans år har en annan uppdelning än det vanliga året, även om det består av lika många dagar. Nyår infaller under allhelgonahelgen, vilken inom häxkretsar brukar kallas för Samhain. Därefter följer jul (midvintersolståndet), Imbolc (kyndelsmäss), Ostara (vårdagjämningen), Beltane (valborg), Litha (midsommar), Lammas (den första skördefesten) och Mabon (höstdagjämningen). Enligt wiccansk tradition kallas Samhain, Imbolc, Beltane och Lammas för de fyra stora sabbatarna.

 • Samhain, 31 Oktober
 • Jul, 20-23 december
 • Imbolc, 1 februari (enl vissa 2 februari)
 • Ostara, 20-23 mars
 • Beltane, 30 april
 • Litha, 20-23 juni
 • Lammas (eller Lughnasad), 1 augusti
 • Mabon, 20-23 september


Förutom de 8 sabbaterna, fyra stora och fyra små, firar häxor och wiccaner även esbat (ju fler fester desto bättre, eller hur?). Vissa firar bara fullmånesebat, vilket sker 13 gånger per år, medan andra iakttar högtid även vid nymåne/mörkermåne. De 13 fullmånarna har fått egna namn enligt hur de faller i årshjulet:

 • Januari – VARGMÅNE
 • Februari – SNÖMÅNE
 • Mars – KRÅKMÅNE
 • April – ÄGGMÅNE
 • Maj – MJÖLKMÅNE
 • Juni- HONUNGSMÅNE
 • Juli- HÖMÅNE
 • Augusti – RÖDMÅNE
 • September – SKÖRDEMÅNE
 • Oktober – JAKTMÅNE
 • November – FROSTMÅNE
 • December – KÖLDMÅNE
 • BLÅ MÅNE infaller när det hinner bli två fullmånar under en och samma kalendermånad (1-2 ggr per år)

DET MAGISKA SKAFFERIET

BananManlig fertilitet, insidan av bananskalet (enbart ekologiskt odlade bananer) kan gnidas direkt mot huden för ökad uthållighet och lust. 
 Basilika Används i besvärjelser som är till för ökad rikedom, mer pengar… Plantera rikligt med basilika för att skapa överflöd. Kan användas tillsammans med ros i kärleksbesvärjelser för att skapa överflöd av kärlek. Avkok på basilika kan användas att skura golvet med om man vill attrahera mer pengar till hemmet. Man kan även lägga basilikablad i badet för att bli en pengamagnet.
 Dill Använd dill flitigt i matlagningen när du vill få mer fart på kärlekslivet eller behöver känna ökad entusiasm för någon eller något.
Honung Honung är förknippad med skönhets- och kärleksgudinnan Oshun. Honung kan användas i kärleks-, fertilitets- (tillsammans med pumpafrön) och pengabesvärjelser. Använd honung i badet tillsammans med lämpliga örter eller blommor. Honung är antibakteriell och i synnerhet Manukahonung kan användas till sårläkning.
  Ingefära Passar utmärkt till kärleksbesvärjelser. Välj två rotbitar som är ungefär lika stora, bind ett rött eller rosa band kring dem och lägg dem på ett säkert ställe – gärna i en särskild besvärjelslåda som du har målat med lämpliga symboler. Gör detta på en fredag, gudinnan Venus/Frejas dag. Intag av ingefära (i mat eller te) ger dig energi och tur. Använd ingefära i alla besvärjelser där du behöver få ett snabbt resultat.
 Kaffe Doften av kaffe kan räcka för att pigga upp och skapa en trevlig stämning. Undvik dock att dricka alltför mycket kaffe eller koffeinhaltiga drycker då detta har en bromsande effekt på klärvojans och medial utveckling. Använd kaffepulver i besvärjelser för bättre samarbetsförmåga etc.
 Kanel En värmande krydda som ger framgång. Ha med dig en kanelstång i handväskan vid nästa anställningsintervju eller tenta. Bränn den essentiella oljan hemma för ökat välbefinnande och tur i hemmet. Använd med fördel tillsammans med andra ingredienser/örter i små trollpåsar för att sätta sprutt på besvärjelsen.
 Kardemumma Ännu en krydda som är perfekt för kärlek och romans. Den vita kardemumman är särskilt bra för alla sorters kärleksbesvärjelser och den gröna för framgång i affärslivet. Använd gärna tillsammans med t.ex. ros och ingefära i en besvärjelse för passionerad kärlek.
 KorianderGer ökad lust. Ät i lagad mat och sallader. Bränn frön/blad. Använd som ingrediens i trollpåse tillsammans med andra ingredienser för mer sex/romans/kärlek.
 Kryddnejlika Använd i trollpåse för att attrahera kärlek. Bränd kryddnejlika attraherar pengar. Använd kryddnejlika i alla besvärjelser där du behöver öka din attraktionskraft.
 Kummin En glädjekrydda som också kan användads för att mota bort negativa energier. Strö ut i huset för att hålla oönskade energier utanför.
 LagerlövHjälper den mediala utvecklingen. Bränn dem för ökad klärvojans eller för att få fler drömvisioner. Kan även användas för att få en önskning att slå in: Skriv din önskning på ett torkat lagerlöv och bränn det sedan över en ljusflamma en fullmånenatt.
 Muskotnöt Ger tur i spel eller i andra situationer där man är beroende av god tur. Gnid t.ex. dina handflator med oljan innan du spelar. Bränn oljan hemma för ökat välbefinnande (sägs bl.a. vara cirkulationsökande). Använd med fördel muskotnöt i matlagningen då den hjälper matsmältningen.
 Mynta Mynta används vid besvärjelser för healing och romans. Hjälper även matsmältningen. Prova gärna att göra te på färska myntablad – mycket godare en det torra örttéet. Mynta har skyddande egenskaper och används på altaret av många häxor för att attrahera ljusa energier. Myntablad eller pepparmintsolja kan gnuggas direkt på tinningarna för att motverka huvudvärk eller trötthet.
 Persilja Persilja används som skydd mot mörka/negativa energier. En persiljekvist på middagstallriken höjer energierna på den övriga maten och skyddar dig. Persilja kan även avändas i ett magiskt bad för beskydd innan ett jobbigt möte. Kan även användas i pengabesvärjelser.
 RosmarinDet sägs att där det växer rosmarin, där finns det en stark kvinna (en häxa kanske?)  Gör en infusion på rosmarin och mynta, söta med honung – väldigt uppfriskande och stärkande. Rosmarin i badet hjälper mot trötta och ömma muskler. Rosmarin renar och höjer energierna i hemmet och kan användas när man känner sig allmänt hängig – man känner sig genast piggare och klarare i knoppen. Använd med fördel Rosmarin i de flesta besvärjelser för att ge dem extra energi.
 SalviaEn utmärkt matkrydda som har en renande effekt. Salviaté hjälper mot halsont – söta med honung eller gurgla om du inte gillar smaken. Vit salvia kan man bränna och sprida röken för att rena ett rum.
 TimjanÄven timjan har en renande effekt. Kan med fördel användas tillsammans med vit salvia för att rena ett rum i förberedelse för en magisk ritual. Tillsammans med lavendel kan torkad timjan läggas i en påse under kudden för att främja god nattsömn. Timjan är en utmärkt krydda att använda i många hälsobesvärjelser.
 Ägg

Det finns nästan inga gränser för äggets användningsområden. Ägg kan användas för att dra ut det onda ur kroppen när det gnids mot huden (med skalet på så klart ).  Ett av de självklara användningsområdena är alla sorters fertilitetsbesvärjelser då ägget är en uråldrig symbol för fertilitet. Att äta ägg sägs t.ex. befrämja fertiliteten.

Ägg kan även användas för att stoppa en annan persons försök att manipulera eller påverka negativt.Skriv personens namn på ägget och lägg det i frysen. För att stoppa en dålig vana kan man skriva den dåliga vanan på ägget, linda in det i tidningspapper och trampa på ägget samtidigt som man säger en besvärjelse för att stoppa ovanan.

 ÄpplenÄpplen har används till kärleksmagi sedan urminnes tider. Om du klyver ett äpple itu horisontellt, ser du pentagrammet – den femuddiga stjärnan, gudinnan Venus emblem. Lägg ett äpple som en gåva till Venus under en björk en fredag vid fullmåne och be henne välsigna dig med kärlek. Eller gör din egen besvärjelse som du med fördel kan avsluta med att äta upp äpplet!